Informatii

Maison Ossature Bois Transilvanie

Sa alegem lemnul !

Spre deosebire de combustibilii fosili, ale caror rezerve se epuizeaza, lemnul este un material:

Regenerabil : un copac se regenereaza in mai putin de 100 de an, in comparatie cu miile de ani de care are nevoie petrolul.

Abundent : pe teritoriul Romaniei exista o mare suprafata de paduri naturale.

Disponibila pe plan local : lemnul este prezent in aproape toate regiunile geografice ale tarii. Aprovizionarea cu lemn, foarte structurata, permite diminuarea emisiilor de CO2 legate de transport.

Certificata : lemnul face obiectul unei trasabilitati pe tot parcursul carierei sale.

In comparatie cu betonul sau otelul, lemnul este un material de constructie care implica foarte putina energie cheltuita. El este:
Usor : faptul ca este usor permite optimizarea consumului de energie necesara pentru transformarea, transportul si manipularea sa.
Uscat: santierul unei case de lemn nu consuma apa, o resursa rara in multe zone ale lumii.
Bun izolant : slaba sa conductivitate termica permite de a face economii substantiale de energie.

Contrar multor alte materiale de constructie traditionale, revalorizarea sau reciclarea lemnului are loc cu foarte putine daune pentru mediul inconjurator. Astfel, deseurile provenite de la fabricile de cherestea, dupa ce sunt supuse unor tratamente ecologice, pot face obiectul unor reciclari dupa cum urmeaza :
– in industria combustibililor (talas sau brichete),
– in industria panourilor (PAL, PAF, PFL,…),
– in industria hartiei.

Elementele de lemn prefabricate in atelier, folosite la constructia locuintelor, la sfarsitul vietii lor nu polueaza si sunt reciclabile.
Lemnul este singurul material a carui utilizare permite sa luptam contra efectului de sera !

In padure : in crestere, arborii absorb dioxidul de carbon prin fotosinteza. O padure bine gestionata si exploatata conform regulilor, poate inmagazina anual 16 tone de CO2, datorita vlastarilor tineri.

In constructii : lemnul pastreaza rezervele de dioxid de carbon cam in proportie de o tona/m3, ceea ce ar insemna 15-20 de tone captate pentru o casa de lemn de dimensiuni medii. Daca ar ramane in padure lasat sa putrezeasca, tot acest gaz ar fi eliberat in atmosfera.

In combustibili : utilizarea lemnului de foc demonstreaza ca se creaza un echilibru aproape perfect intre absorbtia de CO2 in timpul cresterii si eliberarea in timpul arderii. Statisticile estimeaza ca 4 m3 de lemn de foc permit economii de aproximativ o tona de petrol si evitarea ca 2,5 tone de CO2 sa fie emise in atmosfera.

Avantajele lemnului in constructii

Lemnul este un material foarte solid si longeviv daca este bine intretinut: unele care din Japonia au mai mult de o mie de ani! In plus, contrar ideilor preconcepute, lemnul rezista foarte bine la foc: arderea sa este foarte lenta si structurile rezista bine la incendii. In plus, combustia lui emite foarte putin gaz nociv. Ca dovada si faptul ca, in unele tari, cum ar fi Franta, pompierii autorizeaza utilizarea lemnului in construirea unor bariere anti incendii!

Lemnul este un excelent izolant termic. Gratie structurii sale celulare specifice, el absoarbe si restituie vaporii si umiditatea din aer, ceea ce permite realizarea unor economii la caldura pe timpul iernii pana la 20% comparat cu o locuinta obisnuita. De asemenea, este un material sanatos si primitor.

Lemnul poseda si alte avantaje : casele din lemn au particularitatea de a fi montate repede, ceea ce ajuta la economisirea timpului si a costurilor manoperei. Structurile din lemn sunt suple si usoare, neavand nevoie de fundatii foarte adanci.

Lemnul este adaptat zonelor seismice! Constructii vechi din Japonia, Rusia, Romania sau California servesc drept martori de secole.

Suna acum
Locatie